William Hailiang Chen

Interior Designer

China

15

AWARDS

Wavy Net   _edited.jpg

William Hailiang Chen has transferred himself from an artist to a professional qualified architect, graduated from the Architectural Association School with awarded Alvin Boyarsky Scholarship and Nicholas Boas Travel Award. He went on working for UK famous practices such as Wilkinson Eyre Architect, Populous and Foster and Partners on several prestigious projects, including winning the competition of 440m tower of Guangzhou International Finance Centre, the design of London Olympic 2012 Stadium from inception to completion and Apple Campus 2. Despite the success in UK, as Principal Architect he took on the challenge back to China leading the team on managing Wanda Group’s overseas projects including Wanda One Nine Elmes, Wanda Sydney One, Paris Europacity and Wanda Vista Tower project in Chicago. Alongside the big projects, as founder of Creative Prototyping Unit he is leading a research team on digital fabrication of various small experimental projects. William teaches part time at the Southeast University in Nanjing and is setting up an urban regeneration research program in relation to sports sector.

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • LinkedIn

EDUCATION


2010 – 2011, Architecture, RIBA Part III, Bartlett School of Architecture at University College London, LONDON/UK.
2000 – 2006, Architecture, AA Diploma RIBA Part I/II, Architectural Association School of Architecture, LONDON/UK.
1999 – 2000, English, IELTS Certificate, Barnet College (Hendon College), LONDON/UK.
1996 – 1997, Architecture, Certificate, Southeast University, NANJING/CHINA.
1992 – 1996, Oil Painting, BA, Guangzhou Academy of Fine Arts, GUANGZHOU/CHINA.

WORKING EXPERIENCES

2017 – Current, Founder, Creative Prototyping Unit, BEIJING/CHINA.
2017 – 2019, Principal Architect, Wanda Cultural Tourism Planning & Design Institute, BEIJING/CHINA.
2013 – 2017, Principal Architect, Wanda Commercial Planning & Research Institute, BEIJING/CHINA.
2011 – 2013, Architect, Foster and Partners, LONDON/UK.
2006 – 2011, Senior Designer, Populous, LONDON/UK.
2003 – 2006, Architectural Assistant, Wilkinson Eyre Architects, LONDON/UK.
1997 – 1999, Architectural Assistant, South China Architectural Design & Research Institute, GUANGZHOU/CHINA.

AWARDS AND PRIZES

2018.08, Finalist, Architizer A+Design Award in Unbuilt Sports & Recreation category, New York/United States.
2018.06, Bronze IDA Awards in Architecture Category, Los Angeles/United States.
2018.04, Silver A’ Design Awards in Architecture, Building and Structure Design Category, Como, Milan/Italy.
2017.10, A&D Award in Best Pop-Up Architecture Category, Hong Kong/China.
2017.06, Gold A’ Design Awards in Lighting Products and Lighting Projects Design Category, Como, Milan/Italy.
2017.06, Bronze IDA Awards in Exhibits, Pavilions and exhibitions Category, Los Angeles/United States.
2017.04, Finalist, Architizer A+Design Award in Architecture + Color category, New York/United States.
2017.04, Special Mention, Architizer A+Design Award in Architecture + Light category, New York/United States.
2012.10, Runner Up, International Photography Competition organised by Leigh Day & Co., LONDON/UK.
2007.10, First prize, ‘Bright LED’ international competition co-organized by Design boom and Gwangju Biennale Foundation, GWANGJU/KOREA.
2006.10, First prize, ‘Environmental Tectonic Competition v2.0’ held by AA School, LONDON/UK.
2006.06, Highly Commended, International Concrete Design Competition organized by Concrete Center, LONDON/UK.
2004.10, First Prize, Guangzhou West-tower International Competition (IFC Tower), team member from Wilkinson Eyre Architects, GUANGZHOU/CHINA.
2004.09, Alvin Boyarsky Scholarship, AA School, LONDON/UK.
2002.06, Nicholas Boas Travel Scholarship - residence at the British School at Rome, AA School, LONDON/UK.

SELECTED PROJECTS

ResoNet Pavilion - Sinan Mansions

FUNCTION:

Pavilion

LOCATION:

Shanghai

YEAR:

2017

Aerial View of Forest

ABOUT

ResoNet Pavilion is commissioned by Sinan Mansions as part of a series of 'Modern Sinan' events for the celebration of Chinese New Year in 2017. It consists of a temporary pavilion plus a 'resonet' attached on the inner surface, an interactive LED light installation. It employs Low-Fi techniques to visualise the resonance frequencies inherent in the natural environment, via the interaction of the public and surrounding elements detected by a LED net. While the LED net is almost invisible during the day time, the pavilion inner translucent polypropylene surface provides a backdrop background particularly at night. The outer-skin colour will be constantly changing and depended on visitors’ viewing perspective and peripheral lighting conditions.

Aerial View of Forest
Aerial View of Forest
Aerial View of Forest
Aerial View of Forest

PHOTO CREDITS:

Creative Prototyping Unit

COPYRIGHTS:

William Hailiang Chen

ResoNet Baitasi

FUNCTION:

An interactive light sculpture

LOCATION:

Beijing

YEAR:

2021

Aerial View of Forest

ABOUT

ResoNet is an interactive light sculpture exhibited in the Baitasi hutong district during Beijing Design Week in 2015, which illuminates the public realm in response to vibration stimuli. Designed by Creative Prototyping Unit, a team made up of multidisciplinary designers, ResoNet takes its name from the combination of resonance and network. The showcased product is an evolution of the competition winning entry for Designboom Bright LED in 2007, which was realised at FRED 07 art festival in the UK.

Aerial View of Forest
Aerial View of Forest
Aerial View of Forest
Aerial View of Forest

Creative Prototyping Unit

PHOTO CREDITS:

William Hailiang Chen

COPYRIGHTS:

Moonlight Huotang

FUNCTION:

Fireplace for Dong Ethnicity

LOCATION:

YEAR:

2021

Aerial View of Forest

ABOUT

Moonlight Huotang is a fireplace for the Dong ethnicity located in Guangnan county, Guangxi province of China. It is the first commission project as part of the Huotang series and particularly for the group of villagers who carry on the Pipa music culture.  The unique convex shape of the ceiling enhances the sense of gathering in response to a better acoustic environment while the entry chamber provides a multifunction space as a changing room, food preparation room and confession room.

Aerial View of Forest
Aerial View of Forest
Aerial View of Forest
Aerial View of Forest

PHOTO CREDITS:

Creative Prototyping Unit

COPYRIGHTS:

William Hailiang Chen